Gemi Kaptanı

Uzak ya da yakın mesafede yol alan bir geminin kullanılması ve gemi içerisindeki personelin yönetilmesinden sorumlu olan kişilere gemi kaptanı denir.

Gemi Kaptanı

Gemi Kaptanı Nasıl Giyinmelidir?
Resmi işletmelerde ve tatil gemilerinde genelde beyaz üniforma ve beyaz şapka giyerler. Uzak yol kaptanları, bu konuda daha özgür olabilir, günlük kıyafetlerle dolaşabilirler.

Gemi Kaptanı Olursan Nerelerde Çalışabilirsin?
Uluslararası taşımacılık yapan özel şirketlerin gemilerinde, askeri amaçlı gemilerde(savaş, ikmal, onarım vs.) üretim amaçlı gemilerde (balık avlama vs.) ya da gezi amaçlı gemilerde (yat vs.) çalışılabilir.

Gemi Kaptanı olmak için gerekenler:

  1. Üniversite sınavına girmelisin ve güverte bölümünü kazanmalısın. Bu bölüm Türkiye’ de İstanbul Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesinde bulunuyor.
  2. Sınavı kazanmak yeterli değil gemi kaptanı olmak için. Üniversiteye vermek için sağlık raporu almalı ve okuluna sunmalısın.
  3. Mülakatları geçmelisin.
  4. Tüm aşamaları geçtikten sonra okula devam ederken 12 ay açık deniz stajı yapmalı ve 3. Kaptan anlamına gelen “Vardiya Zabiti” unvanını almalısın.
  5. Staj sonrası denizcilik İngilizcesi, uzak yol güverte zabitliği gibi sınavlara girerken bir üst sınava geçebilirsin.
  6. Geminin ilk kaptanı olabilmek için 7 yıl ile 10 yıl arasında çalışmalısın.

TÜM BU KURALLARA UYARSAN SEN DE BİR GÜN GEMİ KAPTANI OLABİLİRSİN.