Servis Araçlarında Güvenli Yolculuk

Servis Araçlarında Güvenli Yolculuk

OKUL TAŞITLARI
Eğer okulumuz evimize uzaksa ya da birkaç araç değiştirmemiz gerekiyorsa bir çoğumuz  okula kadar servis araçları ile gidip dönmeyi yeğliyoruz. Özellikle büyük kentlerde yaşayanlar  için durum böyle. Yalnızca çocuklar değil, büyükler de işe gidip gelirken kendi servis araçlarına  biniyorlar.

Servis araçları hayatımızı kolaylaştırıyor ve bize oldukça zaman kazandırıyor. Bu yüzden  hayatımızdaki yeri oldukça önemli. Ancak bu tür araçlardan gerçekten faydalanabilmek için  onları doğru bir şekilde kullanmayı da bilmemiz gerekiyor. Bu bilginin anahtarı ise:


TRAFİK ORTAMINDAKİ SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINA VARMAK ve BU  DOĞRULTUDA DAVRANMAK!
Okulunuza gidip gelirken bindiğiniz araçların arkasında yazan "OKUL TAŞITI" ifadesini  hepiniz biliyorsunuz. Bu, okul servisinin karayolundaki diğer araçlar tarafından kolayca  tanınmasını sağlamak içindir. Bu araçları gören diğer sürücüler, daha dikkatli davranarak sizin  güven içinde inip binmenize yardımcı olurlar. "Evet ama bu diğer taşıt sürücülerinin  sorumluluğu"  mu diyorsunuz? Haklısınız. Peki burada bize düşen sorumluluk nedir? Bu sorunun  cevabı, "bineceğimiz aracın gerekli koşullara sahip olmasına dikkat etmek" olabilir mi?

Evet, öncelikle bindiğimiz servis aracı gerçek bir OKUL TAŞITI olmalı ve bir okul  taşıtının bütün özelliklerine sahip olmalı. Doğru bir taşıt aracını kullanmak bizim seçimimiz. Bu  konudaki sorumluluğumuzun farkında olmalıyız ve bu doğrultuda davranmalıyız. Bu sorumluluğu  paylaştığımız kişiler de var elbette: Anne-babalarımız bizim bu konuda en doğru seçimi  yapmamıza katkıda bulunacak en önemli kişilerdir. Tabii servis aracının sürücüsü ve bize bu  hizmeti veren kuruluşun sorumlulukları da var. Bu araçları kullanan kişiler olarak bizler en doğru  seçimi yapmaya çalışarak ilk sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluyoruz. Peki bir okul taşıtı  nedir? Okul Taşıtı, okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile yalnızca  onlara yardımcı olacak kişilerin taşınmalarında kullanılan taşıttır.

BİR OKUL TAŞITINDA:

  • Işıklı DUR işareti bulunmalıdır. Bu işaretin, öğrencilerin araca inmeleri ve binmeleri  sırasında yakılması ve inip binmeleri tamamlanıncaya kadar yanar durumda  bulundurulması  gereklidir. Işıklı DUR işareti yakıldığında arkadan gelen bütün araçların  durması zorunludur.
  • Okul taşıtlarına fazla öğrenci binmemelidir. Yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak  yer bulunmalıdır. Bir okul taşıtında AYAKTA YOLCULUK EDİLMEMELİDİR.
  • Okul taşıtları gidiş geliş saatlerine ve okul tarafından belirlenen taşıma programına uygun  olarak çalışmalıdır.
  • Bir okul taşıtında araç içi düzeni sağlamak ve araca iniş ve binişlerinde öğrencilere  yardımcı olmak üzere ya bir rehber öğretmen ya da bu işle görevli bir görevli bulunmalıdır.
  • Bir okul taşıtında öğrencilerin yetişebileceği camların ve pencerelerin güvenli ve sabit  olması gereklidir.

Şimdi düşünün bakalım siz bu konudaki seçiminizi doğru yapmış mısınız? Yoksa anne  babanızın gözünden kaçmış bazı sorunlar mı farkettiniz? Eğer emin değilseniz bu konuyu anne  babanızla bir daha gözden geçirmeye ne dersiniz?

Her bakımdan güvenli bir okul taşıtına da binseniz, yine de bazı konulara özen  gösterilmediğinde bazı tehlikeli durumlara açığız demektir. Her gün kullandığınız bu araçlarda  kendi sorumluluklarınızı öğrenmek ister misiniz?

OKUL TAŞITLARINDA DAHA DA FAZLA GÜVENLİK İÇİN...


BİZİM SORUMLULUKLARIMIZ:
Bir okul taşıtının sürücüsü mutlaka iyi bir sürücü olmalı, sizin güvenlik içinde yolculuk  etmeniz için gerekli tüm beceri ve bilgiye sahip olmalıdır. Çünkü okul taşıtını kullanırken ve sizi  yönlendirirken bu bilgi ve becerilerine ihtiyacı olacaktır.

  1. SÜRÜCÜMÜZLE TANIŞMAMIZ,
  2. OKUL TAŞITINA BİNMEDEN ÖNCE,
  3. YOLCULUK SIRASINDA ve
  4. OKUL TAŞITINDAN İNDİKTEN SONRA

onunla işbirliği içinde hareket etmemiz gerekir. Bu nasıl olacak?..

OKUL TAŞITINA BİNMEDEN ÖNCE NELER YAPMALIYIZ?
Evden çıkarken bir dönüşüm yaşamaya hazır olun. Önce YAYA sonra YOLCU daha sonra  yeniden YAYA olacaksınız. Her birinde farklı şeylere dikkat etmeniz gerekecek.

Evden çıkarken giysilerinizi ve okul çantanızı dikkatle hazırlayın. Araca inip binerken  elleriniz serbest olsun. En iyisi bir sırt çantasıdır. Gereksiz yere ağırlaştıracak şekilde  doldurmayın çantanızı. Giysileriniz de sizin hareketinizi zorlaştırmamalı. Uygun giysiler giyin ve   yalnıca gerekli eşyalarınızı yanınıza alın. Bunları planlarken anne ve babanızla işbirliği yapın.  Unutmayın, amaç yürürken ve okul taşıtına binerken rahat hareket edebilmeniz.

Durağa kadar bir YAYASINIZ. Uygun giysiler ve fazla yüklenmemiş bir çanta ile durağa  ilerliyorsunuz. Bir yaya olarak neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Tekrar etmek isterseniz  bu sayfalarda sizin için bazı bilgiler var. Siz bildiğiniz tüm kurallara, özellikle karşıdan karşıya  geçiş kurallarına uyarak durağa ulaşın ve durağa zamanında varın. Çünkü sürücü geç kalanları  beklerken zor durumda kalabilir. Uzun süre durağı işgal etmesi diğer araçlara sorun çıkarabilir.  Siz zamanında durağa gitmekle sürücünüzle işbirliği içinde hareket etmiş oldunuz.

Bununla birlikte çok erken giderek durakta uzun süre beklemek de sakıncalı olabilir. En  doğrusu durakta en fazla 5 dakika bekleyecek şekilde kendimizi ayarlamaktır. Okul Taşıtları  belli saatlerde belli duraklara uğrayan araçlardır. Bunu kendimiz ayarlayabiliriz.

Okul Taşıtını beklediğiniz durak nasıl bir yer? GÜVENLİ Mİ? Bunu anne ve babanızla  değerlendirin... Okulunuzda daha güvenli duraklar için neler yapılabilir? Öğretmenlerinizle bu  konuları konuşmaya ne dersiniz? Eğer okul taşıtını beklediğiniz durakta güvende iseniz size  düşen bu güvenliği daha da arttırmaktır. Nasıl mı?

Her zaman akan trafikten olabildiğince uzak bir noktada durun. HİÇBİR ZAMAN YOLA  İNEREK TAŞIT BEKLEMEYİN. Kaldırım kenarından en az 5 adım içeride bekleyin.

Her zaman neşeli olmak güzeldir ama sizce durak yeri bazı şakalar için uygun mu? En  iyisi  bütün gürültülü ve hareketli şakaları okul bahçesine erteleyin.

İşte okul taşıtı geldi. Sürücüyle işbirliğinin tam zamanı. Siz kaldırım kenarından 5 adım  uzakta beklemeye devam edin. HİÇBİR ZAMAN ARACIN ÖNÜNDE VE ARKASINDA  DURMAYIN. Bu çok tehlikelidir. Sürücü sizi göremeyebilir. Sürücü aracın kapısını açtığında ve  sizi almaya hazır olduğunu söylediğinde araca binmek üzere hareket edin.

Elinizde fazladan bir şeyler taşımamaya özen gösteriyorsunuz ama yine de bazen elinizde  tuttuğunuz birşeyler olabilir. Daha önemlisi bunları elinizden düşürebilirsiniz. Böyle durumlarda  sürücüye haber vermeden elinizden düşürdüğünüz şeyi almak için araca doğru hareket etmeyin.  İşte yine sürücüyle bir işbirliği yaptınız...

Şimdi Özetleyelim:
Okul Taşıtına binmeden önce trafikte güvenliği arttırmak için;

  1. Rahat hareket edebileceğimiz giysiler giymek
  2. Yalnızca gerekli eşyaları almak,
  3. yaya kurallarını uygulamak,
  4. 5 dakika kuralı ve 5 adım kuralına uymak
  5. okul taşıtının önünde ve arkasında durmamak, yürümemek ve
  6. sürücü ile işbirliği çok işe yarar!

YOLCULUK SIRASINDA NELER YAPMALIYIZ?
Evden çıkarken başlayan dönüşüm devam ediyor: Önce YAYA oldunuz şimdi ise artık bir  YOLCU oldunuz. YOLCU olarak ilk sorumluluğumuz bir an önce kendi yerimize geçmek,  çantamızı yerleştirmek ve yerimize oturmak. Eğer taşıt içinde herkesin belli bir yeri yoksa bu  sorun çıkarabilir. Bir an önce arkadaşlarınızla bir kural belirleyin ve bu kurala uyun. Servis  aracında herkesin yerinin belli olması karışıklığı ve zaman kaybını önler.

Gürültülü ve hareketli şakalar okul bahçesine kadar ertelendi! Bütün şakalar cepte! Okul  bahçesini bekliyor... Serviste şakalaşmak çok keyifli olacaktır ama bunu yaparken sürücünün  dikkatini dağıtmamak çok akıllıca olur. Neden mi? Çünkü sürücülük hiç basit bir iş değildir.  Sürücünün dikkatinin dağılması çok tehlikeli durumlara yol açabilir. Aslında YOLCU olmak  demek tam anlamıyla sürücü ile işbirliği yapmak demek: Sürücünün dikkatini dağıtmamak ve  işini güçleştirmemek için.

Artık araç hareket etti. Bundan sonra yolculuğun sonuna kadar yerimizden kalkmamamız  gerekiyor. Peki ama yolculuk ne zaman bitecek? İşte bu çok yerinde bir soru. Bunun tek bir  cevabı var: "Sürücü bize ne zaman inebileceğimizi söylerse o zaman yolculuk biter”.

Özetleyelim:
YOLCU iken trafikte güvenliği arttırmak için;

  1. bir an önce kendi yerimize geçmek
  2. çantamızı yerleştirmek
  3. yerimize oturmak
  4. gürültülü ve hareketli şakaları okula bahçesine kadar cepte tutmak,
  5. yolculuk bitene kadar yerimizde oturmak ve
  6. sürücü ile işbirliği çok işe yarar!

OKUL TAŞITINDAN İNDİKTEN SONRA NELER YAPMALIYIZ?
Dönüşüm devam ediyor: Önce YAYA, sonra YOLCU oldunuz ve birazdan tekrar YAYA  olacaksınız. Az önce sürücü aracı durdurdu. Güvenli bir şekilde park etti ve aracın kapısını  açarak size yolculuğun bittiğini söyledi. Artık inebiliriz.

Araçtan inmeden önce, çantanızı rahat hareket edebileceğiniz şekilde elinize alın ya da   sırtıza takın. Sırayla kapıya yaklaşın. Sıraya uymak zaman kaybettirmez. Aksine zaman  kazandırır. Hem de herkese... İsterseniz bunu öğretmeninizle konuşup bir ders konusu yapın ve  aranızda tartışın!

Tutunarak inmek işleri kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Hiçbir taşıt aracının  merdivenleri  tam anlamıyla konforlu değildir. Bu yüzden inerken tutunmak gerekir. Siz en uygun  giysileri biraz da bunun için seçtiniz. Araca binerken ve inerken rahat hareket etmek için. Yine  de  giysilerinizin bir yere takılmaması için özen gösterin. Bu düşmenize bile yol açabilir.

Araçtan iner inmez ilk işiniz kaldırımda en güvenli yere doğru yürümek olmalı. Yeniden  YAYA oldunuz. 5 adım içeri yürüme kuralını hatırlayın. Okul taşıtının önünden ve arkasından  geçmemeniz gerektiğini unutmayın. Hala sürücü ile işbirliğine devam ediyorsunuz. Eğer aracın  arkasından geçmenizi gerektiren bir durum varsa bir şeyler yanlış demektir. Ancak bazen aracın  önünden geçmeniz gerekebilir. Bu durumda araca çok yaklaşmadan hareket etmeli ve sürücünün  sizi gördüğünden emin olmalısınız. Eğer karşıya geçmeniz gerekiyorsa uymanız gereken yaya  kurallarını hatırlayın.

Şimdi Özetleyelim:
Taşıttan inerek yeniden YAYA olduğunuzda güvenliği arttırmak için;

  1. •inmek için sürücünün iznini beklemek
  2. •sırayla kapıya yaklaşmak
  3. •tutunarak inmek
  4. •giysilerimizin bir yere takılmadığından emin olmak
  5. •5 adım kuralını bir kez daha hatırlamak
  6. •aracın önünde ve arkasından durmamak, yürümemek,
  7. •aracın önünden geçmek gerekliyse sürücünün bizi gördüğünden emin olmak ve
  8. •sürücü ile işbirliği çok işe yarar!

EĞER BURADAKİ KONULARI BİLİYOR VE UYGULUYORSANIZ SİZ OKUL  TAŞITINA GİDERKEN, YOLCULUK EDERKEN VE İNİP BİNERKEN KENDİ  GÜVENLİĞİNİZİ VE HATTA BAŞKALARININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTA ÇOK  BAŞARILISINIZ DEMEKTİR. SİZ, TRAFİK GÜVENLİĞİNİN ANLAMINI VE BUNUN İÇİN  NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ İYİ BİLİYORSUNUZ.

kaynak: http://www.trafik.gov.tr/